Co to jest skordalia i dlaczego nie można zrobić jej zbyt dużo

Powoli żeglujemy sobie w stronę Rodos, aby zaparkować tam łódkę na czas, kiedy w Grecji rozpoczyna się „zima”, a w zasadzie pora deszczowa. W międzyczasie odwiedzamy ulubione wysepki i odświeżamy znajomości, jakie udało nam się zawrzeć podczas naszego krótszego lub dłuższego zamieszkania na każdej z nich. Po zacumowaniu przy jedynym AKTYWNYM wulkanie na wyspie Nisyros,  jak zwykle przyjęto…

Greckie przystawki, których musisz spróbować!

Nie ma co ukrywać, w naszym związku jedzenie jest bardzo ważnym elementem życia, ponieważ oboje lubimy jeść i generalnie próbować nowych rzeczy. Zawsze przybywając do nowego miejsca, eksplorujemy je w poszukiwaniu dobrego jedzonka, takiego gdzie zazwyczaj przychodzą miejscowi zjadacze, w kuchni rządzi jakaś grecka mama a sama restauracja znajduje się daleko od udeptanych, turystycznych szlaków i…

Szybki obiad. Spaghetti z tuńczykiem, pietruszką i skórką cytryny

Moja mama czesto pyta mnie przez telefon „Dziecko, a co ty tam jesz?”. Biorąc pod uwagę opcję logistyczną i to, że nie mamy zamrażarki a zakup mięsa na mniejszych wyspach greckich jest możliwy tylko u rzeźnika, musimy sobie radzić inaczej. Po pierwsze robimy zapas puszek. Tuńczyk, pulpa pomidorowa, pulpety mięsne, greckie gołąbki, kukurydza, fasola i inne to standard.…

Retsina, z czym to się je?

Podróżowanie jest świetną okazją do próbowania nowych, dotąd nieznanych potraw i napitków. Retsina jest właśnie takim nieodkrytym skarbem greckich winiarni. Czym właścicie jest ta retsina? Pierwotnie ściany ceramicznych amfor, później drewnianych beczek w których magazynowano białe wino uszczelniano żywicą sosonową by zapobiec jego szybkiemu kwaśnieniu. Przez ten zabieg wino nabierało specyficznego smaku. Nasi greccy przyjaciele wyjaśnili nam, że zamiast…