Powoli żeglujemy sobie w stronę Rodos, aby zaparkować tam łódkę na czas, kiedy w Grecji rozpoczyna się „zima”, a w zasadzie pora deszczowa. W międzyczasie odwiedzamy ulubione wysepki i odświeżamy znajomości, jakie udało nam się zawrzeć podczas naszego krótszego lub dłuższego zamieszkania na każdej z nich. Po zacumowaniu przy jedynym AKTYWNYM wulkanie na wyspie Nisyros,  jak zwykle przyjęto nas na prawdę gorąco i zaproponowano przyłączenie się do mającego odbyć się kolejnego dnia festynu. Oboje uwielbiamy takie lokalne eventy, szczególnie gdy serwowane jest domowe jedzenie, a tak też się miało stać, więc na imprezę wybraliśmy się bladym świtem, żeby zająć najlepsze miejsce, oczywiście najbliżej kuchni.

W starej, odremontowanej szkole, która teraz stała się częścią miejscowego kościółka, przywitano nas domowymi pączkami i ciasteczkową baklawą, ale potem było jeszcze lepiej! Między stołami uwijały się panie, które widać było, tak jak my, także lubiły sobie podjeść, rozdając tradycyjne przystawki, o których pisałam tutaj Greckie przystawki, których musisz spróbować. Co chwilę też, donosząc talerze z zupą fasolową,  nieco przypominającą polską grochówkę. Na drugie danie wjechał smażony dorsz w panierce wraz z dziwną beżową papką. Po pierwszym zanurkowaniu widelcem w tej paście, wiedziałam już, że na jednej porcji się nie skończy a nawet byłam gotowa wymienić na nią swojego dorsza.

Skordalia to gęsta pasta sporządzona z miażdżonego czosnku i puree ziemniaczanego, natomiast w wersji lokalnej, ziemniaki zastąpiono siekanymi migdałami i bułeczką! Coś niesamowitego! Koniecznie do przyrządzenia samemu w domu. Planujemy przyrządzić ją na nadchodzące święta Bożego Narodzenia, dlategodokładnie dowiedzieliśmy się jak taką skordalię zrobić samemu. Nie zrób jej zbyt dużo, ponieważ jest trochę tłusta, będziesz ją jeść, dopóki w misce nie pokaże się dno. Enjoy!

Migdały ze skóra lub bez 100-150g
4 ząbki czosnku
3-4 kromki czerstwej bułki bez skóry, namoczonej w wodzie jak na kotlety mielone
pół szklanki oliwy
ocet winny
sól, pieprz

Zmiksuj dokładnie migdały z odcedzoną bułką, powoli dolewając oliwy aby wyszła gęsta masa. Na koniec dopraw octem winnym, sola i pieprzem.

skordalia

Jeżeli ci się podoba, udostępnij!Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four × three =