retsinaPodróżowanie jest świetną okazją do próbowania nowych, dotąd nieznanych potraw i napitków. Retsina jest właśnie takim nieodkrytym skarbem greckich winiarni. Czym właścicie jest ta retsina? Pierwotnie ściany ceramicznych amfor, później drewnianych beczek w których magazynowano białe wino uszczelniano żywicą sosonową by zapobiec jego szybkiemu kwaśnieniu. Przez ten zabieg wino nabierało specyficznego smaku. Nasi greccy przyjaciele wyjaśnili nam, że zamiast próbować pozbywać się żywicznego posmaku, ich przodkowie polubili go a nawet uczynili z niego znak rozpoznawczy. Było to łatwiejsze i oczywiście tańsze. W dobie dzisiejszych, nowoczesnych metod magazynowania tradycja ta zanikła, a dzisiejsi Grecy tak przywykli to sosnowego smaku, że żywicę dodaje się bezpośrednio do moszczu winnego.

Po pierwszym łyku możesz być lekko zszokowany, Retsina wygląda i pachnie jak typowe białe wino ale może wydawać się, że smakuje… pleśnią lub terpentyną. To nieprzyjemne wrażenie znika w miarę oprózniania butelki. Zwolenników sosnowego aromatu jest tyle samo co przeciwików, nawet wśród Greków jednak nie da się zaprzeczyć, że jest to produkt ultra tradycyjny.

img_0136Retsina przed podaniem powinna być schłodzona do 8-10°C, pita do posiłków lub osobno. Dobrze komponuje się z owocami morza, greckim homarem lub delikatną, białą rybą. Doskonale smakuje także z greckimi dolmades, czyli faszerowanymi liśćmi winogron, serem feta oraz oliwkami. Wśród wypieków można śmiało ją zamówić do placka z fetą i placka ze szpinakiem a także dań warzywnych. Generalnie nadaje się do wszystkiego z czym wtpiłbyś białe wino.

Greckie wino sosnowe można pokochać lub od razu znienawidzić, nie ma tu miejsca na pośrednie uczucia. My bezcześcimy je mieszając w proporcjach 50/50 ze Sprite’m i wcale się tego nie wstydzimy, bo  życie jest jedno i ważne by miało dobry smak 😉

Jeżeli ci się podoba, udostępnij!Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four + 16 =