Moja mama czesto pyta mnie przez telefon „Dziecko, a co ty tam jesz?”. Biorąc pod uwagę opcję logistyczną i to, że nie mamy zamrażarki a zakup mięsa na mniejszych wyspach greckich jest możliwy tylko u rzeźnika, musimy sobie radzić inaczej. Po pierwsze robimy zapas puszek. Tuńczyk, pulpa pomidorowa, pulpety mięsne, greckie gołąbki, kukurydza, fasola i inne to standard. Gdy żeglujemy cały dzień i przypływamy na małą wyspekę akurat w czasie siesty, kiedy wszystkie sklepy są zamknięte mamy w zanadrzu kilka dań dostępnych w zasadzie od ręki. Wszystkie produkty prawdopodobnie będziesz mieć w domu, po drodze z pracy kup świeżą pietruszkę i cukinię.

img1474719431512

  • 250g makaronu spaghetti
  • średnia cukinia
  • suszone pomidory
  • czosnek
  • jajko
  • starty parmezan
  • świeża pietruszka
  • puszka tuńczyka
  • papryka czerwona w proszku
  • skórka z cytryny

 


 

img1474719548526Nastaw makaron. Niby takie proste, ale jakby mi ktoś w przepisie nie napisał na początku to bym tego nie zrobiła.

Otwórz tuńczyka i wlej olej z puszki do rozgrzanego garnka, w którym będziesz smażyć i gotować. Jeżeli tuńczyk jest w sosie własnym, to go odcedź i do gara wlej olej z butelki.

Na gorący tłuszcz dodaj posiekany czosnek i słodką czerwoną paprykę w proszku

Dodaj do garnka posiekaną w drobną kostkę cukinię

Mieszaj żeby się nie przypaliło.

Sprawdź czy makaron się nie rozgotował.

 


 

img1474720102957

Gdy cukinia zmięknie dodaj posiekaną pietruszkę, pół szklanki białego wina, którego nikt w domu nie chce pić oraz kilka pokrojonych w słupki suszonych pomidorów.

Gotuj tak długo, aż pietruszka zwiędnie.

Nie zapomnij odcedzić makaronu.

 

 

 

 

 


img1474720175324Do całej mikstury cukiniowo-pietruszkowej dodaj ugotowany makaron i zetrzyj skórkę z połowy cytryny. Daj im chwilę na zapoznanie się, mieszając od czasu do czasu.

Wyłącz gaz, dodaj jajko, starty parmezan i trochę świeżo mielonego pieprzu.

Zamieszaj aby składniki się połączyły.

 

 

 

 

 


img1474720202595Takie żarcie, to ja rozumiem! Żryj chwilą!
 

 

 

 

 

 

Jeżeli ci się podoba, udostępnij!Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

One thought on “Szybki obiad. Spaghetti z tuńczykiem, pietruszką i skórką cytryny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

thirteen + 18 =